VŠETKY KATEGÓRIE
Košík

Ako vybrať hokejovú bránku

Hokejové bránky boli súčasťou hry od úplného začiatku. V minulosti jej funkciu plnili kamene a palice, no dnes má bránka normy, ktoré musí spĺňať. Konštrukcia hokejovej bránky je jednoduchá – dve zvislé tyče, jedna priečna, sieť na zachytávanie pukua kolíkyna upevnenie bránky k hracej ploche.

Ako je bránka upevnená na ľade?

Na tento účel sa používajú špeciálne kovové svorníky, ktoré sa zaskrutkujú do drážok na tyčiach. V bežných situáciách je toto upevnenie postačujúce. Pri nadmernom tlaku sa bránka pohne. Toto opatrenie významne znížilo mieru zranení profesionálnych hráčov, najmä brankárov. Keď hráč „letí“ do bránky alebo do nej brankár narazí v plnej rýchlosti, kolíky sa uvoľnia z drážok, bránka sa pohne a zjemní úder.

Normy KHL

Kontinentálna hokejová liga je jednou z najuznávanejších medzinárodných asociácií v tejto oblasti. Implementuje svoje vlastné normy športového vybavenia vrátane bránok:

  • Hĺbka – 112 cm;
  • Šírka – 183 cm;
  • Priemer prierezu kruhovej tyče a kolíkov – 5 cm;
  • Výška tyče – 122 cm.

Pri tréningoch sa používajú bránky s totožnými parametrami, ale so skladacou konštrukciou, pretože sa často presúvajú nielen v rámci arény, ale aj do iných športových hál alebo otvorených priestranstiev.

Amatérske bránky

Športové vybavenie pre fanúšikov sa vyrába buď podľa rozmerov na želanie zákazníka, alebo podľa vlastných štandardov výrobcu. Na uľahčenie hry môžu byť bránky aj nižšie. Často sa uplatňujú aj normy pre detské bránky – 60 x 30 x 50 cm.

Náter

Kovové konštrukcie sú natreté výraznou farbou. V prípade profesionálnych líg ide o červenú alebo oranžovú. Na amatérskych ihriskách nájdete ľubovoľné farby. Pri farbení sa používa metóda práškovania.Hlavnou funkciou farby je ochrana proti korózii a zreteľné označenie okrajov bránky.

Bezpečnosť

Na zníženie zranení sa používajú tlmiace prvky. Ide o mäkké konštrukcie s tesniacim PVC materiálom.Ich hlavnou funkciou je odstrániť pravdepodobnosť odrazu puku do brankára. Niekoľko vážnych zranení brankárov prinútilo prehodnotiť koncepciu bezpečnosti hry.